Prof. dr. Inne Hilbrand Max Borel Rinkes

Biographical sketch

Prof. dr. Inne Hilbrand Max Borel RinkesIn 1984 I obtained my medical degree at the University of Leiden. During my surgical training (1986-1991) I worked as a resident at the Zuider-hospital in Rotterdam and at the University Hospital Dijkzigt in Rotterdam. From 1991 to 1992 I was positioned as a Surgical Research Fellow at the Massachusetts General Hospital in Boston/Harvard Medical School (USA), in the group of Prof. Ronald G Tompkins. In 1993 I finished my PhD-project “Hepatocytes in the development of liver support systems” in Rotterdam, Erasmus University. Thereafter, I was appointed as a staff surgeon at the Dr. Daniel Den Hoed Cancer Center in Rotterdam, where I worked for two years. In 1995 I moved to the University Medical Center Utrecht, to combine staff surgeon-ship with research on the role of angiogenesis in liver disease, in particular liver metastases of colorectal tumors. Since 2000 I have been supervising the surgical training at our Center as the Program Director Surgical Residency. In 2002 I was appointed Professor of Surgical Oncology in Utrecht. Additional scientific duties are my membership of the Scientific Council of the Dutch Cancer Society (chairman-elect, translational group), several other memberships of scientific societies and of the editorial boards of “Digestive Surgery”, “Annals of Surgery”, “Angiogenesis” and “World Journal of Surgical Oncology”.

Interest and focus

Surgical Oncology, Liver Tumors, Angiogenesis, Hepatobiliary Surgery, Endocrine Surgery.


Prof. dr. Inne Hilbrand Max Borel RinkesProf. dr. Borel Rinkes is oncologisch chirurg, hoogleraar heelkunde en vooral ook opleider in de chirurgie aan het UMC in Utrecht. Prof. dr. Borel Rinkes heeft ruim 120 wetenschappelijke publicaties op zijn naam staan en was promotor van zes promovendi.

Inne Borel Rinkes werd geboren op 16 januari 1958 in Den Haag als enig kind in een KLM-gezin. Vader werkte als jurist/algemeen secretaris en moeder leidde kantoren in Rio de Janeiro, Parijs, Brussel en Amsterdam. Inne groeide beschermd, kansrijk en gelukkig op in het chique Benoordenhout, zat op de beroemde lagere school “Wolters” en op het Nederlandsch Lyceum. Hij mocht zweefvliegen op het marinevliegkamp Valkenburg en voetballen bij HVV, de club die samen met HFC in 1889 de Nederlandse Voetbalbond oprichtte.

Inne Borel Rinkes studeerde medicijnen in Leiden en werd actief lid van Minerva. Hij zat in de Kroegcommissie, in de Commissie van bijstand en in de musicalcommissie, want Inne is een meester in het fileren, zowel met het mes als met de pen en de piano. Inne praat dan ook beter Haags dan Haagse Harry. Hij speelde de hoofdrol in de serie “Afslag UMC”, uitgezonden door de Evangelische Omroep.

Zijn co-schappen liep hij in Leiden, op Curaçao en in Zuid-Afrika. Een rijk studentenleven. In 1984 deed hij artsexamen.

Het vak van chirurgie kreeg Inne onder de knie in drie ziekenhuizen in Rotterdam en aan de beroemde Harvard Medical School in Massachusetts.

Inne Borel Rinkes promoveerde in 1993 aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Tot zijn vertrek naar het Academisch Ziekenhuis in Utrecht in 1995 werkte hij in de Daniel den Hoed Kliniek en voetbalde hij in VOC-13. In Rotterdam en omstreken wordt nog gesproken over zijn cabaret ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan van VOC.

Sinds 2002 is Inne Borel Rinkes hoogleraar in Utrecht, voetbalt hij af en toe in Kampong-4 en woont hij samen met zijn vriendin op fietsafstand van het ziekenhuis, de Academie, de Dom en last but not least: zijn drie prachtige dochters.

Hij is een man die het goed en het kwaad in het menselijk lichaam weet te scheiden, maar vooral ook een groot didacticus, want er is niets vervelender dan een patiënt het noodlot te moeten vertellen. Inne Borel Rinkes voorspelt dat hij in de nabije toekomst in Nederland op afstand een patient opereert die zich op dat moment in een ander land, zelfs een ander werelddeel bevindt.


Vicevoorzitter van de Wetenschappelijke Raad voor de Kankerbestrijding (WRK). De WRK is een commissie van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW). De WRK brengt advies uit aan het Bestuur van KWF Kankerbestrijding over vele wetenschappelijke aspecten van de kankerbestrijding.


Universiteit Utrecht hoogleraar faculteit Geneeskunde (pdf): Prof. dr. Inne Hilbrand Max Borel Rinkes.